Środek który zastosowałem w moich autach.
http://www.forte-nwe.pl/produkty/for...el-conditioner
http://sprowadzanieaut-czeslaw555.bl...s-co-moge.html
Preparat czyszczący układ paliwowy. Forté Advanced Diesel .
Stosowałem STP i inne środki. Jednak podczas wymiany oleju na zaprzyjaźnionym warsztacie, rozmowa zeszła na tematy właśnie zasyfionych układów. Mój mech dał mi taką jedną flaszkę na próbę.Powiedział że ten środek jest dostępny a właściwie powinien być dostępny tylko w warsztatach samochodowych i że oni używają go gdy auto już zdycha. Nie zaczynają od grzebania i szukania przyczyn, tylko zalewają w proporcji zupełnie innej (na mniejszą ilość paliwa) "płuczą" cały układ poprzez pracę silnika na wolnych obrotach itd. Najczęściej po takiej "naprawie" więcej nie trzeba nic robić . Oczywiście jak są uszkodzone jakieś elementy to tego nie naprawi ale mech mówi że w większości przypadków jest tylko syf w układzie i to duży i środek wtedy sprawdza się w 100%
Oceńcie sami czy warto go zastosować.
Skrócony opis :
Forte Advanced Diesel Fuel Conditioner rozwiąże twój problem z uruchomieniem Diesla. Użyj go, aby przeprowadzić czyszczenie układu paliwa, włącznie z wtryskiwaczami. Usuń zanieczyszczenia z zaworu EGR, mechanizmu zmiennej geometrii VGT w turbosprężarce, kolektora ssącego z rowków i pierścieni uszczelniających cylindry.
Korzyści ze stosowania:
Czyszczenie całego układu paliwowego silnika diesla, m.in. zbiornika paliwa, pompy paliwowej z parafiny i wody oraz innych zanieczyszczeń. Czyszczenie wtryskiwaczy
Trwale smaruje wysokociśnieniowy system wtryskowy silników diesla.
Minimalizuje gromadzenie się nagaru i laku, który tworzy się w rowkach i na pierścieniach tłokowych, na skutek występowania zanieczyszczeń w oleju silnikowym, powstających w wyniku przedmuchu gazów z miski olejowej.
Podwyższa efektywność spalania i minimalizuje ilość zanieczyszczeń w układzie dolotowym, tworzących się w wyniku działania systemów EGR i przewietrzania skrzyni korbowej.
Minimalizuje ilość sadzy, gromadzącej się w filtrach cząsteczek stałych, podnosząc efektywność spalania mieszanki.
Minimalizuje korekcję czasu wtrysku wtryskiwaczy poprzez polepszenie składu mieszanki.
Zmniejsza proces utleniania się paliwa, a szczególnie w bio-paliwach i mieszankach z paliwem o normie EN 590, zapobiegając jednocześnie rozrostowi drobnoustrojów w zbiornikach paliwowych.
Skutecznie usuwa parafinę z pompy i filtra paliwa. Zapobiega procesowi kłaczkowania paliwa i w jego wyniku zapychania się parafiną filtra paliw.
Test na własnych autach.
Na pierwszy ogień poszedł Citroen Xsara Picasso z 2005r. 2.0 HDi 90km. Przebieg w pobliżu 500 tys km. Auto w rodzinie od 3 lat. Przez ten okres oprócz napraw w zawieszeniu (wiadomo jakie mamy drogi), wymieniono tylko zawór EGR. Po wlaniu do baku w/w preparatu i przejechaniu pierwszych 300km zauważalne zmiany w pracy silnika. Chodzi ciszej , równiej , dynamika też nieznacznie wzrosła. Auto używane do miasta , więc robi niewiele km. Test trwa nadal.
8.09.13
Przejechałem się Picasiem po obwodnicy. Auto przejechało po użyciu środka ok 800 km.
Wyraźnie odczuwalne zwiększenie mocy, dynamiki silnika. Spalanie na kompie spadło średnio o ok 0.4 L/100km. Silnik pracuje znacznie ciszej. Nie jest źle
Przy kolejnej wymianie oleju , przetestuję czyszczenie silnika .
Drugie auto Citroen C5 III 2.0 HDi z 2009r. 140km.
Miałem przed sobą do pokonania wiele kilometrów postanowiłem użyć wyżej wymienionego preparatu.
Nie miałem zastrzeżeń co do pracy mojego silnika który po przejechaniu ok 200 tysięcy km pracował i pracuje dobrze , choć bywa że czasami na wolnych obrotach lekko nierówno. Dynamika jego jednak była na przyzwoitym poziomie.
Zalałem. Wyruszyłem w długą drogę. Po przejechaniu ok 250 km pierwszy postój. Podnoszę maskę wyraźna słyszalna różnica w pracy silnika, wtryskiwacze, "chodzą" ciszej, silnik też pracuje równiej .Po dotarciu do celu, czyli po przejechaniu dodatkowych ok 900 km. kolejne podniesienie maski. Wtryskiwacze pracują jeszcze ciszej , silnik zupełnie nie trzęsie , pracuje bardzo równo. Praca jego przypomina pracę trochę brzmienie silnika benzynowego. Wyruszam w dalszą podróż, przejechane kolejne 800 km. Po środku w baku nie ma już śladu, jednak zmiany nie zniknęły a wręcz przybyło ich . Zmiany to znaczny spadek spala ON , po parokrotnym zatankowaniu średnia spalania spadła o 0.7 L/100km, taka różnica wychodziła z obserwacji średniej spalania jaką wskazywał komputer pokładowy jak też z fizycznego sprawdzania spalania, czyli sprawdzanie od tankowania do tankowania, oczywiście do pełna. Dynamika, przyspieszanie też uległy zmianie na plus.
05.09.13.
Trasa zakończona , przejechałem łącznie po zalaniu środka ok 2100 km.
Silnik nadal utrzymuje przyjemne brzmienie dla ucha, pracuje równiej na wolnych obrotach ale co najważniejsze, zdecydowanie przybyło mocy. Subiektywne wrażenie jest takie jakby przybyło o wiele więcej koni mechanicznych. Przy wyprzedzaniu na naszych krajowych drogach, przyspieszenie zaskakuje dynamiką, znacznie szybciej rozwija prędkość, co jest dosyć ważne, wiadomo dlaczego.
Po przyjeździe do domu, podpięcie kompa i wyraźne wyrównanie dawek na wtryskiwaczach.
Gdybyś potrzebował więcej informacji, pytaj.
Dla niedowiarków mogę zaproponować odstąpienie (odpłatnie, ja też za niego płaciłem)flaszki specyfiku, niech zaleją, sprawdzą i.... opiszą swoje odczucia po użyciu, tutaj na forum.
Zakładka