Megane II: Usterka Elektroniki (ASR/ESP)

+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Megane II: Usterka Elektroniki (ASR/ESP)

  1. #1
    Moderator S mpDante jest na dobrej drodze Avatar mpDante
    Zarejestrowany
    Thu Sep 2010
    Skąd
    dolnośląskie
    Postów
    4,253
    Podziękowania
    1,820
    Podziękowano 591 razy w 398 wiadomości
    Siła Reputacji
    10

    Lightbulb Megane II: Usterka Elektroniki (ASR/ESP)

    Ostatnio miałem problem z "uszkodzonym" czujnikiem stopu, co objawiało się ciągłym świeceniem świateł stop i zapalającymi się wskaźnikami ESP, a później również ABS... do tego pojawiające się komunikaty o usterce elektroniki i usterce ASR/ESP...

    Problem wydaje się prosty, ale rozwiązania nie udało mi się znaleźć nigdzie na necie, tzn. takiego, które nie prowadziło do wymiany tego czujnika... który oczywiście kupiłem (niepotrzebnie).

    Na forum Megane, podobne problemy miały też osoby, które demontowały ***** hamulca...

    Okazało się, że czujnik to prosta konstrukcja, która dodatkowo posiada regulację "główki", która w moim czujniku zwyczajnie się cofnęła. Czujnik reaguje dopiero po schowaniu się nacięć na tym białym wystającym elemencie, a konstrukcja jest na tyle uniwersalna, że ma zastosowanie m.in. w Renault, Oplu, GM, więc podstawową kwestią jest odległość *****u hamulca od czujnika

    Żeby zdemontować czujnik, wystarczy go przekręcić o 1/4 obrotu, wcześniej odpinając wtyczkę...

    W 99% przypadków wymiana czujnika będzie zbędna, bo w środku jest tylko sprężyna, która po dociśnięciu odpycha 2 blaszki, powodujące zgaszenie stopu...
    Załączone Obrazki
    # Szanuj moderatora swego, bo możesz mieć gorszego #
    -
    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.
    -

    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.

    Problem z Lenovo? Wesprzyj akcję FB
    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.

  2. #2
    Moderator S Tytan stawia pierwsze kroki Tytan stawia pierwsze kroki Avatar Tytan
    Zarejestrowany
    Mon Oct 2010
    Skąd
    3M
    Postów
    13,810
    Podziękowania
    2,710
    Podziękowano 2,494 razy w 1,901 wiadomości
    Siła Reputacji
    10

    Domyślnie

    Ja mam prawdopodnie zważony ten czujnik od *****u sprzęgła bo tylko sporadycznie udaje mi się uruchmić auto przyciskiem jak jest na biegu
    I teraz pytanie bo nie zajarzałym trzeba tą sprężynke wyciągnąć?
    Historia serwisowa OPEL info w temacie na forum

  3. #3
    Moderator S mpDante jest na dobrej drodze Avatar mpDante
    Zarejestrowany
    Thu Sep 2010
    Skąd
    dolnośląskie
    Postów
    4,253
    Podziękowania
    1,820
    Podziękowano 591 razy w 398 wiadomości
    Siła Reputacji
    10

    Domyślnie

    W przypadku mojego czujnika, sprężynka jest w środku, a to co zaznaczyłem na czerwono jest wyciągane - do regulacji odległości od *****u. Ta "główka" nie ma wpływu na sprężynę wewnątrz, bo dociska ją tylko ten biały element. Musiałbyś rozebrać swój czujnik i sprawdzić, czy jego konstrukcja jest chociaż podobna... Czujnik stopu mam zamontowany NAD *****em.
    # Szanuj moderatora swego, bo możesz mieć gorszego #
    -
    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.
    -

    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.

    Problem z Lenovo? Wesprzyj akcję FB
    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.

  4. #4
    Moderator S Tytan stawia pierwsze kroki Tytan stawia pierwsze kroki Avatar Tytan
    Zarejestrowany
    Mon Oct 2010
    Skąd
    3M
    Postów
    13,810
    Podziękowania
    2,710
    Podziękowano 2,494 razy w 1,901 wiadomości
    Siła Reputacji
    10

    Domyślnie

    Musze sie zmobilizować i sie tam dobrać w końcu jeszcze czeka mnie przeróbka ogranicznika bo kolejna przypadłość którą żabojady nie potrafiły ogarnąć od czasu laguny II....
    Historia serwisowa OPEL info w temacie na forum

  5. #5
    Starszy użytkownik Rawen2004 jest na dobrej drodze Avatar Rawen2004
    Zarejestrowany
    Mon Jul 2012
    Skąd
    Tarnowskie Góry
    Postów
    234
    Podziękowania
    18
    Podziękowano 18 razy w 16 wiadomości
    Siła Reputacji
    5

    Domyślnie

    Z tego co sie orientuje, to ten czujnik ma 4 piny i procz swiatla stop ponoc przekazuje sygnal do sterownika odnosnie mocy silnika, ja chce go wymienic poniewaz w mojej Megane ii mam inny problem, podczas jazdy nsa biegu cyklicznie auto nie reaguje na gaz wyczytalem wlasnie na forum renaulta ze to moze byc przyczyna

  6. #6
    Moderator S Tytan stawia pierwsze kroki Tytan stawia pierwsze kroki Avatar Tytan
    Zarejestrowany
    Mon Oct 2010
    Skąd
    3M
    Postów
    13,810
    Podziękowania
    2,710
    Podziękowano 2,494 razy w 1,901 wiadomości
    Siła Reputacji
    10

    Domyślnie

    Ja ten grzybek wyciągnelem pomogło na niecały rok , kupiony mam też zapasowy w razie co, jednak wymiana tego (odłączenie wtyczki) to robota dla chińskich małych rączek
    Rawen to o czym piszesz zawiera się raczej w potencjometrze na *****e gazu
    Historia serwisowa OPEL info w temacie na forum

  7. #7
    Moderator S mpDante jest na dobrej drodze Avatar mpDante
    Zarejestrowany
    Thu Sep 2010
    Skąd
    dolnośląskie
    Postów
    4,253
    Podziękowania
    1,820
    Podziękowano 591 razy w 398 wiadomości
    Siła Reputacji
    10

    Domyślnie

    Ja mam błąd *****u gazu w kompie, ale na razie żadnego problemu z dodawaniem gazu... podobno można ***** przeczyścić (cokolwiek to znaczy). Jeżeli mówisz o tym, że czujnik stopu może być problemem w twoim przypadku, to nie ma szans. Rozbierałem ten czujnik i to jest maksymalnie prosta konstrukcja, moim zdaniem odpowiada tylko za reakcję na ***** stopu.
    # Szanuj moderatora swego, bo możesz mieć gorszego #
    -
    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.
    -

    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.

    Problem z Lenovo? Wesprzyj akcję FB
    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.

  8. #8
    Starszy użytkownik Rawen2004 jest na dobrej drodze Avatar Rawen2004
    Zarejestrowany
    Mon Jul 2012
    Skąd
    Tarnowskie Góry
    Postów
    234
    Podziękowania
    18
    Podziękowano 18 razy w 16 wiadomości
    Siła Reputacji
    5

    Zawstydzony

    MpDante tez sadzilem ze to malo prawdopodobne, ale w google wpisz czujnik *****u hamulca megane ii poczytalem i stalem sie madrzejszy, problem dosyc znany ponoc gdy podlaczysz pod kompa to nie wyskakuje zaden blad. U mnie jest tak ze jade sobie droga mam np 90 na blacie a tu bach odciecie chyba paliwa bo auto w ogole nie przyspiesza, czuje wtedy hamowanie silnikiem bo az do przodu mnie wyrywa bedzie spory problem gdu stanie sie to przy wyprzedzaniu. Ns tym wlasnie forum Renault koles pisze o Tym czujniku ze wysyla sygnal do sterownika i ze ma pierszenstwo przed *****em gazu, ja probuje jestem umowiony u mechanika w czwartek sam czujnik 50 zl za robote 20zl wiec nie jest to jakis majatek

  9. #9
    Moderator S mpDante jest na dobrej drodze Avatar mpDante
    Zarejestrowany
    Thu Sep 2010
    Skąd
    dolnośląskie
    Postów
    4,253
    Podziękowania
    1,820
    Podziękowano 591 razy w 398 wiadomości
    Siła Reputacji
    10

    Domyślnie

    Ja za czujnik płaciłem chyba 35zł, kupiłem niepotrzebnie... leży w szufladzie i czeka na lepsze czasy

    Chcesz mi powiedzieć, że chcesz komuś płacić za wymianę czujnika stopu? Przecie kur... wyciągasz wtyczkę i przekręcasz. Montaż w odwrotną stronę.... to prawie tak samo jakbyś komuś płacił za nalanie paliwa do baku
    # Szanuj moderatora swego, bo możesz mieć gorszego #
    -
    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.
    -

    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.

    Problem z Lenovo? Wesprzyj akcję FB
    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.

  10. #10
    Starszy użytkownik Rawen2004 jest na dobrej drodze Avatar Rawen2004
    Zarejestrowany
    Mon Jul 2012
    Skąd
    Tarnowskie Góry
    Postów
    234
    Podziękowania
    18
    Podziękowano 18 razy w 16 wiadomości
    Siła Reputacji
    5

    Domyślnie

    Calkiem mozliwe , natomiast ja o samochodach nie mam pojecia Wiem gdzie wlewa sie benzyne olej i płyn do spryskiwaczy. Natomiast jak widzisz jest jakas zależność miedzy tym czujnikiem a problemem ktory u mnie wystepuje Napisze w czwartek czy pomogło , musze szybka ta usterke naprawic bo w pazdzierniku czeka mnie wyjazd do Chorwacji wiec musze miec autko sprawne

  11. #11
    Moderator S mpDante jest na dobrej drodze Avatar mpDante
    Zarejestrowany
    Thu Sep 2010
    Skąd
    dolnośląskie
    Postów
    4,253
    Podziękowania
    1,820
    Podziękowano 591 razy w 398 wiadomości
    Siła Reputacji
    10

    Domyślnie

    Napisz, napisz... bo ja uważam, że nie pomoże. Jak już mówiłem, schyl się pod kierownicę, wypnij wtyczkę, przekręć czujnik i go wyciągnij. Nowy zamontuj w odwrotną stronę. Trzeba pamiętać, żeby ten grzybek był wysunięty na odpowiednią odległość...
    # Szanuj moderatora swego, bo możesz mieć gorszego #
    -
    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.
    -

    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.

    Problem z Lenovo? Wesprzyj akcję FB
    Aby zobaczyć obrazy w stopce musisz mieć 1 lub więcej postów. Obecnie napisałeś 0 postów.

  12. #12
    Moderator S Tytan stawia pierwsze kroki Tytan stawia pierwsze kroki Avatar Tytan
    Zarejestrowany
    Mon Oct 2010
    Skąd
    3M
    Postów
    13,810
    Podziękowania
    2,710
    Podziękowano 2,494 razy w 1,901 wiadomości
    Siła Reputacji
    10

    Domyślnie

    można go wyciągnąć mocniej schowa się sam po pierwszym ale lekkim naciśnięciu
    Historia serwisowa OPEL info w temacie na forum

  13. #13
    Starszy użytkownik Rawen2004 jest na dobrej drodze Avatar Rawen2004
    Zarejestrowany
    Mon Jul 2012
    Skąd
    Tarnowskie Góry
    Postów
    234
    Podziękowania
    18
    Podziękowano 18 razy w 16 wiadomości
    Siła Reputacji
    5

    Zawstydzony

    Panowie , piszę dopiero teraz bo chciałem miec pewność w 100 % czy pomogło czy tez nie od czwartku do niedzieli zrobiłem prawie 300km i jak ręką odjął! Niby to sama blaszka i sprężyna ale coś w tym jest że część za 35zł tak potrafi zepsuć jazdę , od momentu wymiany zero problemów!!!!
    Teraz jazda samochodem to czysta przyjemność i zero stresu

    Przypomnę miałem taki problem , że jadąc na X Biegu i utrzymując stałą prędkość nagle było odcięcie paliwa przez (2 - 3 sek ), silnik się tak zachowywał jakbym naciskał ***** hamulca...
    Dopiero odpuszczenie gazu i wciśniecie go jeszcze raz pomagało bądź problem mijał sam ...

  14. Następujący użytkownik dziękuje Rawen2004 za tą użyteczną informację:

    mpDante (08-09-14)

+ Odpowiedz na ten temat

Tagi dla tego tematu

Zakładka

Zakładka

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów




bez-wypadkowe.net-Google pagerank and Worth